Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, bebeklerde sıklıkla görülen reflü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çetin’e göre, bebeklerde reflü genellikle fizyolojik bir durumdur ve çoğu zaman 12-18 ay arasında kendiliğinden iyileşir. Bebeklerin sindirim sistemi olgunlaştıkça reflünün azaldığını belirten Çetin, uygun beslenme alışkanlıklarının bu durumu olumlu yönde etkileyebileceğini vurguladı.

REFLÜNÜN BAŞLICA NEDENLERİ

Bebeklerde gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumunu ifade eder. Bu durumun altında yatan başlıca nedenler arasında alt özofagus sfinkterinin henüz gelişmemiş olması, sıvı ağırlıklı beslenme, uzun süre yatar pozisyonda kalma, küçük mide kapasitesi ve erken doğum sayılabilir. Ayrıca, inek sütü proteini alerjisi ve fazla beslenme de reflüyü tetikleyen etmenler arasında yer alır.

BEBEKLERDE REFLÜ BELİRTİLERİ

Reflü, bebeklerde sık kusma, ağzına yemek gelmesi, huzursuzluk, kilo kaybı, ağlama ve yutma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bebekte şiddetli veya sürekli kusma, kilo alamama ve huzursuzluk gibi belirtiler varsa, bu durum ciddiye alınmalı ve doktora danışılmalıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Reflünün tedavisinde, bebeklerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Sık ve az miktarda beslenme, beslenme sırasında dik pozisyonda tutma, beslenme sonrası dik pozisyonda bekletme gibi yöntemler reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, gaz çıkarma konusuna dikkat etmek ve anne sütü ile beslemeye devam etmek tavsiye edilmektedir. Reflü şüphesi durumunda ek testler, endoskopi ve pH metri gibi yöntemlerle tanı konulabilir.

REFLÜ RİSKİ YÜKSEK OLAN BEBEKLER

Prematüre bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebekler ve aşırı beslenen bebekler, reflü riski taşıyan bebekler arasında sayılabilir. İnek sütü proteini alerjisi olan, nörolojik gelişim geriliği yaşayan ve solunum yolu problemleri olan bebekler de yüksek risk altındadır.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Çok sık, şiddetli veya fışkırır tarzda kusmalar, yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, kusmukta kan görülmesi gibi durumlar, mutlaka doktor kontrolü gerektiren belirtilerdir. Erken teşhis ve tedavi, bebeklerin sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşır.

TEDAVİ EDİLMEYEN REFLÜ

Tedavi edilmeyen reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERH) olarak adlandırılabilir ve bu durum yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, solunum yolu rahatsızlıkları ve uyku problemlerine yol açabilir.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir