TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

2024 Yılında Türkiye’de Yoksulluk Oranı %21,2 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Aile 2024” bültenine göre, Türkiye genelinde aile ve hane durumuna ilişkin verilere ulaşıldı. Bülten, yoksulluk oranlarına da ışık tuttu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı baz alınarak belirlenen sınıra göre, 2024 yılında yoksulluk oranı %21,2 olarak hesaplandı.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise, 2022’de yoksulluk oranı %14,4 seviyesindeydi.

Genel olarak belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli olarak yoksul kabul ediliyor.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayanların Durumu

Hanehalkı tipine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının %11,7’si, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının %20,9’u, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının %26,9’u ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise %15,3’ü yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürdü.

En Fazla ve En Az Hane Halkı Sayısına Sahip İller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de ortalama hane halkı büyüklüğü 4 iken, 2024’te bu sayı 3,11’e geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2024’te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman takip etti.

En düşük ortalama hane halkı büyüklüğüne sahip iller ise sırasıyla 2,53 kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak belirlendi. Bu illeri, sırasıyla 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir izledi.

ADNKS verilerine göre, 2016’da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranı 2024’te %20’ye yükseldi.

Kiracı ve Ev Sahibi Oranları

Aynı yıla ait konut mülkiyet durumları incelendiğinde, Türkiye genelinde fertlerin %56,1’inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, %28’inin ise kiracı olduğu tespit edildi. Lojmanda yaşayanların oranı %0,9 iken, kira ödemeyenlerin oranı %15 olarak kaydedildi.

Evlerdeki Yaşam Koşulları

Fertlerin %30,2’si 2024’te izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunlarıyla karşılaşırken, %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla mücadele etti. Ayrıca %21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Related Posts

Faiz kararı öncesi borsa güne nasıl başladı?

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 değer kaybederek 9.196,13 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,68 puan ve yüzde 0,46 artışla 9.238,81 puana çıktı. Bankacılık …

Sağlık raporları ücretli oluyor: Bakanlıktan yeni karar!

Aile hekimlerinden alınan bazı sağlık raporları için yeni bir ücret uygulaması başladı. Bu düzenleme milyonlarca vatandaşı doğrudan etkiliyor. Ödemeler artık dijital sistem üzerinden yapılacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan petrol öngörüsü

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıla ilişkin küresel petrol talebi artış öngörüsünü, yılın ikinci çeyreğinde dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin’den gelen zayıf talebi gerekçe göstererek önceki tahminine göre günlük yaklaşık 21 bin varil düşürdü.

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

Araç sahipleri dikkat: Motorine zam bekleniyor

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına zam yapılması bekleniyor.

Vatandaş doları bırakıp altına kaçtı

İsrail-İran savaşı ile daha da büyüyen belirsizlikte altına yöneliş tüm dünyada altın fiyatlarına rekor kırdırdı. Uzmanlar ons altında 3 bin 700 dolar, gram altında 5 bin 500 TL’ye varan yıl sonu fiyat tahminleri yapıyor. Artan belirsizlik ise vatandaşın yatırım tercihini değiştirdi. vatandaş dolardan kaçıp altına yönelmeye başladı.