Otomotiv sektörü neden hareketlendi! Yeniden yatırım aracı mı oldu?

Otomotiv Sektöründe Beklenmedik Yükseliş: İşte Sebepleri

Otomotiv sektöründe son dönemde beklenmedik bir hareketlenme yaşanıyor. Kredi seçeneklerinin dar olmasına ve araç fiyatlarının yüksek olmasına rağmen, özellikle Nisan ayında araç satışlarında ciddi bir artış yaşandı. Peki, bu hızlı satış artışının nedenleri nelerdir?

Rekor Büyüme

Otomobil Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin verilerine göre, Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yıla göre %38,8 artarak 105 bin 352 adede ulaştı. Otomobil satışları %39 artarak 85 bin 411 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da %37,8 büyüyerek 19 bin 441 adet seviyesine yükseldi.

Kurda Hareketlilik Sürerse Artış Devam Eder

Otomotiv Satış Müdürü Burak Özkaplan, döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde satışlardaki bu artışın devam edeceğini belirtiyor. İnsanlar, fiyat artışlarından etkilenmemek adına ihtiyaçlarını karşılamak için aceleyle showroomlara akın ediyorlar. Özellikle Mayıs ayı, yaz öncesi ve kurban bayramı öncesi olması nedeniyle insanlar araç alımlarını bu dönemde yapmayı tercih ediyorlar. Bu durum, otomotiv sektörünün dövize endeksli olduğunu ve insanların artık araçları yatırım aracı olarak görmeye başladığını gösteriyor.

Pazarın Lideri SUV

A, B ve C segmentlerindeki araçlar, pazarın %81,5’lik bir kısmını oluşturuyor. C segmenti araçlar %55,5 payla 171 bin 562 adet, B segmenti araçlar %25,6 payla 79 bin 242 adet satış gerçekleştirdi. En çok tercih edilen gövde tipi ise SUV otomobiller oldu, %60,7 payla 187 bin 660 satış yapıldı. SUV otomobilleri sedan ve H/B otomobilleri takip ederken, elektrikli otomobil satışlarında da dikkate değer artışlar yaşandı.

Related Posts

Asya’da savunma şirketi hisselerinde artış

Hindistan ile Pakistan arasında artan gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerine olumlu yansırken, konuya ilişkin haber akışı hisselerin yönü üzerinde etkili oluyor.

Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye ekonomisi bir süredir derin bir kriz yaşıyor. Ekonomideki kötü gidişat artık hasır altı edilmeyecek kadar görünür olup iktidarın kendi kitlesinden de rahatsızlıklar yükselince AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi …

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Faizler yerinde saydı: Norveç Merkez Bankası indirime gitmedi

Norveç Merkez Bankası, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesini temsil ediyor ve banka bu oranı bir yıldan uzun süredir koruyor. Karar, piyasa beklentileriyle tamamen …

Güney Afrika döviz rezervleri 67.6 milyar dolara ulaştı

Güney Afrika’nın brüt döviz rezervleri, Nisan 2025 itibarıyla 67.585 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Mart ayında 67.450 milyar dolar olan rezervler, özellikle altın rezervleri ve IMF Özel Çekme Hakkı SDR …

Rekabet Kurumu’ndan süt sektörüne dev soruşturma: Çok sayıda şirket mercek altında!

Rekabet Kurumu, süt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket hakkında soruşturma başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir