Merkez Bankası’ndan çarpıcı kira tahmini! Fiyatlar yükselecek mi?

Milliyet.com.tr/ Merkez Bankası öncü verilerin ocakta enflasyonun ana eğiliminde öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiğini belirterek, “Öncü göstergeler, aylık kira artış oranının belirgin bir şekilde yükseleceğine işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

‘KİRALAMA TALEBİNDE YAVAŞLAMA VAR’

Peki kira fiyatları yeni yılda nasıl seyredecek? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın ocak ayında artış göstereceğini tahmin ettiği kira göstergeleri aslında sahada çok karşılığı olan bir unsur değil. Biz kira artışlarında yatay seyrin devam edeceğini öngörüyoruz.

Bunun aslında birçok etkisi var. Birincisi ise mevsimsel etkiler. Özellikle kış aylarında kiracıların ve mal sahiplerinin kiralama arzı ve talepleri yavaşlıyor. Bu nedenle burada çok hızlı bir etkileşim söz konusu değil.

İlk çeyrekte, yani ocak, şubat ve mart aylarında kiralama talebini artıran öncü göstergelerde zayıflama var. Evlenme sezonunun en az olduğu dönemlerden biri, öğrenciler ev değişikliği yapmıyor. Kış ayları nedeniyle taşınmaların çok arzu edilmediği bir dönem.

‘PİYASADA KİRALIKLAR ARTIYOR’

En çok bizim bahsettiğimiz ve tahmin ediyorum ki Merkez Bankası’nın göstergelerde dikkate almadığı şey son dönemde artan kiralık daire arzıdır. Daire sayısında son 6 aylık döneme baktığımızda kiralık daire sayısı piyasada artış gösteriyor.

‘KİRALAR ENFLASYONDAN DAHA AZ ARTTI’

Piyasada hem daire sayısı artarken, kiralık sunulan daire sayısında da bir artış var. Bu durum aslında kira bedellerinin şu anda sahada geçen yılın aynı dönemlerindeki bedellerle kiracı bulmaya çalışılan döneme kadar gitti. Aslında kira artışlarına enflasyon bazında baktığımızda son bir senede enflasyondan daha az arttı diyebiliriz.

FİYATLAR ARTACAK MI?

Sahadaki göstergelere baktığımızda kira artışlarının ocak ayı ile beraber aslında yükselme eğilimi göstereceği tahminine çok katılmıyoruz diyebiliriz. Son dönemde satılan dairelerin de kiralığa döndüğü bir piyasa faktörü içerisindeyiz. Bu dönemde kiralık daire fiyatlarından daha çok yükselen aidat vb. maliyetler de var. O nedenle belki kira maliyetleri kapsamında aidatlar sisteme dahil edilirse belki bunun etkisinden bahsedilmiş olabilir.

AİDATLARDA YÜZDE 40’LIK ARTIŞ!

Aidatlarda şu anda piyasada yüzde 40-41 seviyesinde artışlar oldu. Bu da ülkemizde kiracıların kira maliyetlerini etkileyen önemli bir unsurdur.

FİYATLAR NE ZAMANA KADAR YATAY SEYREDER?

Türkiye’de geçen senenin aynı dönemine baktığımızda kira fiyatlarında yüksek fiyat artışları görmedik. Kiralık gayrimenkul tarafındaki aralık satışlarıyla beraber satılık daire sayısı ikinci elde düşerken, kiralık daire sayısı olumlu etkisini gösteriyor. Biz Ramazan sonu, nisan mayıs dönemine kadar kira fiyatlarında yatay seyrin korunacağını değerlendiriyoruz.

Birden kira fiyatları etkilenecek diye bir durum yok. Herhangi bir afet nedeniyle bu durum söz konusu olsa kira fiyatları bölgesel artabilir. Deprem bölgesinde konut teslimleri de devam ediyor. 11 ilde teslimlerin yapılıyor olması kiralık daire tarafında tansiyonu olumlu yönde destekliyor.”

Related Posts

Trump tarih verdi: Ticaret savaşı sona mı eriyor?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’a kadar birçok ülkeyle tarifeler konusunda anlaşmış olacaklarını belirtti.

Tüketici borçlandı, bankaların faiz kazancı arttı

Tüketici borçlandı, bankaların faiz kazancı arttı

Sürdürülebilir çözümler Gana’da ödül getirdi

Depo raf sistemleri sektörünün  firmaları arasında yüzde 100 Türk sermayesiyle 1980 yılında kurulan Akdenizrack, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ghana CEO Summit organizasyonunda “Yılın Yenilikçi Sanayi Markası” ödülüne layık görüldü.

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda beklentileri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda 147 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e indi.

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.