Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı

Jeopolitik gerilimlerin etkisiyle küresel askeri harcamalar, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor kırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, geçen yıl Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Rapora göre, küresel askeri harcamalar 10 yıldır aralıksız artıyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük artışı kaydetti. Kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Yüzde 110 Arttı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl ülkenin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara ulaştı. Söz konusu raporda, Malta hariç tüm Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı vurgulandı.

ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan 2024’te en fazla askeri harcama yapan ülkeler olarak sıralanırken, bu beş ülkenin harcamaları küresel askeri harcamaların yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

ABD’nin harcamaları 2024’te yüzde 5,7 artarak 997 milyar dolara yükseldi. ABD’nin toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO askeri harcamalarının yüzde 66’sını oluşturduğu belirtildi. Avrupalı NATO üyeleri de askeri harcamalarını artırarak NATO içindeki toplam paylarını yüzde 30’a çıkardı.

Rusya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı. İsrail’in harcamaları yüzde 65 artışla 46,5 milyar dolara çıkarken, İran’ın harcamalarında yüzde 10’luk bir azalma görüldü.

Almanya ve Diğer Ülkelerin Durumu

Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 28 artarak 88,5 milyar dolara yükseldi. Dünya genelinde en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alan Almanya, geçen yıl Hindistan’ı geride bırakarak 4. sıraya yükseldi. Fransa ve Suudi Arabistan da askeri harcamalarını artırarak Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkeleri arasında yer aldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti ve hükümetlerin bu alana daha fazla öncelik vermesinin ekonomik ve sosyal etkileri olabileceğini vurguladı.

SIPRI, 1966 yılında kurulmuş olup çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırmalar yapmaktadır.

Related Posts

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir