Küçükbaş hayaldi, büyükbaş rüya oldu: 5 yılda kurbanlık almak lüks haline geldi

Kurban Bayramı Fiyatlarındaki Artış Vatandaşı Zorluyor

Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında fiyatlar yine gündemde. Ancak bu yılki rakamlar, vatandaşların alım gücündeki önemli düşüşü gözler önüne seriyor. 2019’da asgari ücretle küçükbaş kurban kesmek mümkünken, 2025’te durum oldukça farklı.

2019’da net asgari ücret 2.020 TL iken en düşük emekli maaşı 2.500 TL civarındaydı. O dönemde bir küçükbaş hayvanın fiyatı 1.000 TL ile 1.500 TL arasındayken, vekalet yoluyla kurban kesimi 890 TL gibi daha uygun bir seviyede bulunuyordu. Böylece asgari ücretli ve emekli, küçükbaş bir kurban alabiliyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu.

Ancak bugün bir asgari ücretli bile maaşının tamamını vererek birçok ilde küçükbaş hayvan alamıyor. Vekaletle kurban kesimi bile maaşın üçte ikisine denk geliyor. Emekli için ise kurbanlık artık sadece bir hatıra olarak kalıyor.

2025’e gelindiğinde ise durum daha da vahim. Bugün asgari ücret 22.104 TL, en düşük emekli aylığı ise 14.469 TL seviyesinde. Ancak kurbanlık fiyatları çok daha yüksek. Küçükbaş hayvanlar 12-20 bin TL arasında satılırken, büyükbaş hayvanlarda hisse bedelleri 20-30 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Vekaletle kurban kesiminin bedeli ise yurt içinde 13.500 TL. Yani en düşük emekli aylığı alan biri, kurban alsa bile o ayı geçinmeye yetiremiyor.

Vatandaşların Görüşleri Ne?

Sokak röportajlarında vatandaşların çoğunluğu, bu yıl kurban kesemeyeceklerini belirtiyor. “Et almak bile zor, kurban kesmek mucize” diyenler öne çıkıyor.

Bakan Şimşek’in ekonomi programının işe yaradığını söylemesine rağmen, vatandaşlar bunu hissetmiyor. 5 yıl önce alım gücüyle kurbanlık alabilirken, şimdi ekonomik göstergelerle bile dini vecibelerini yerine getiremiyorlar. Asgari ücret 8 kat artmış gibi görünse de, kurbanlık fiyatları 10-12 kat artarak vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda zorluyor.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı, 531 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 531 firma için izin belgesi düzenledi.

Dünyaya sebze ve meyve ihraç ediyor. Türk gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye’nin meyve-sebze ihracatında önemli bir yere sahip olan Asya Fresh, ekonomik darboğaza girerek konkordato ilan etti. Samsun merkezli şirket, 2016’dan bu yana hızlı büyümesiyle dikkat çekiyordu. Konkordato Takip’te yer alan bilgilere …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?