Kadınlar Sürdürülebilirliğin Temel Taşı

Kadınlar İş Dünyasında Sürdürülebilirlik İçin Hayati Bir Rol Oynuyor

Kadınların iş dünyasındaki artan temsili, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli bir etkiye sahip. Yapılan araştırmalar, kadın liderlerin bulunduğu şirketlerin daha yüksek gelir elde ettiğini ve çevresel sürdürülebilirlik alanında daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı arasında yer alan eşitsizliklerin azaltılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması, kadınların iş dünyasındaki güçlenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan şirketlerin daha karlı ve çevre dostu olduğunu belirten araştırmalar, kadınların üst düzey yönetimde yer almasıyla şirketlerin yüzde 19 daha fazla gelir elde ettiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda, kadın ve erkek çalışanları eşit oranda bünyesinde barındıran organizasyonların yüzde 41 daha yüksek gelir elde ettiği görülmektedir.

Çin’de gerçekleştirilen bir çalışma, kadın yöneticilerin çevresel sürdürülebilirlik konularına daha fazla yatırım yaptığını ve emisyonları azaltma konusunda daha kararlı olduklarını göstermiştir. Kadınların doğal olarak sosyal sorumluluk duygusundan kaynaklanan bu tutumları, çevre dostu uygulamaların benimsenmesinde etkili olmaktadır.

Fortune 500 şirketlerinin yalnızca yüzde 10,4’ünde kadın CEO bulunmasına rağmen, kadınların iş dünyasındaki etkisi giderek artmaktadır. Kadınların iş dünyasındaki temsilinin artması, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Forvis Mazars Türkiye: Cinsiyet Eşitliğini Merkeze Alan Bir Kurum

Forvis Mazars Türkiye, sürdürülebilirlik çalışmalarına 2013 yılında başlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanmış bir yaklaşım benimsemiştir. Şirketin kurum kültürünü oluştururken toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan Forvis Mazars Türkiye, kadınların kariyerlerinde ilerlemelerine destek olmak amacıyla çeşitli yöntemler uygulamaktadır.

Şirkette kadın çalışanların oranının yüzde 48’e yükselmesi ve kadın yöneticilerin oranının yüzde 52’ye çıkması, cinsiyet eşitliği konusundaki çabalarının bir göstergesidir. Şirketin yönetim kurulunda yer alan kadınların oranının artması, kadınların iş dünyasındaki temsiliyetinin güçlendiğini göstermektedir.

Forvis Mazars Türkiye CEO’su Dr. İzel Levi Coşkun, kadınların iş dünyasındaki rolünün önemine vurgu yaparak, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında cinsiyet eşitliğinin hayati bir rol oynadığını belirtiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan şirketlerin, sürdürülebilirlik alanında daha başarılı ve etkili olduklarının altını çiziyor.

Related Posts

Sürdürülebilir çözümler Gana’da ödül getirdi

Depo raf sistemleri sektörünün  firmaları arasında yüzde 100 Türk sermayesiyle 1980 yılında kurulan Akdenizrack, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ghana CEO Summit organizasyonunda “Yılın Yenilikçi Sanayi Markası” ödülüne layık görüldü.

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda beklentileri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda 147 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e indi.

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

O tarihi kaçıran yandı ! Fiyatı 500 kata çıkıyor

– Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar 32 milyon 817 bin 997 ehliyet yenileme başvurusu yaptı. Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 549 bin 583 kişi bir ay içinde ehliyetlerini yenilemezlerse, belgeleri …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (02 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8460 liradan alınan dolar, 39,8480 liradan satılıyor. 47,1190 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,1210 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025) Dün doların satış fiyatı 39,8350 …