İzmir ve Denizli iş dünyasından “boykot çağrılarına” tepki

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların bazı kararları eleştirmesini ve yasal yollarla tepkisini ortaya koymasını demokrasinin gerekliliği olarak gördüklerini belirtti.

Tepkilerin ticari hayatı olumsuz etkilememesi konusunda hassas davranılması gerektiğini aktaran Özgener, şunları kaydetti: “Halihazırda yaşanan ekonomik zorluklar, dünya çapında yaşanan hızlı değişimler nedeniyle her birimiz bedeller ödemekteyiz. Ülkemizde ticari hayatın sıkıntılı günlerden geçtiği bu dönemde, üretim ve ticaret hayatında olumsuz sonuçlar doğuracak her türlü çağrının bu bedelleri artırması ve gün sonunda hepimize olumsuz yansıması söz konusudur. Bu konuda herkesi sağduyulu ve sorumluluk bilinci ile hareket etmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin en büyük gücü, krizleri yönetme becerisi ve toplumun ortak aklıdır. Şimdiye kadar nice badireleri atlattık, bundan sonra da diyalog ve sağduyu ile her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz. Bunun için demokrasiyi merkezimize almanın ve düşüncelerimizi yasal sınırlar içinde ifade etmenin hepimizin sorumluluğu olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Ender Yorgancılar da farklı görüş ve fikir ayrılıklarının demokrasinin zenginliğini oluşturduğunun altını çizdi.

Kişilerin ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri hakkını kullanarak yasal yollarla tepkilerini göstermesinin demokratik hak olduğuna işaret eden Yorgancılar, “Ülkemizin üretim ve ticari hayatını olumsuz etkileyecek bildiriler konusunda itidalli olunması, ülkemizin üreten gücünün hedef gösterilmemesi gerekiyor. İşçisi, emekçi, öğrenci, çiftçisi, sanayicisi ve taciriyle hepimiz, toplumumuzun ayrılmaz parçalarıyız. Toplumu ayrıştırmadan sağduyu ile hareket etmeyi ortak bir sorumluluk olarak görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Denizli

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu da demokratik hukuk devletinde, vatandaşların yasal bir zeminde tepkilerini ifade etmelerinin kıymetli olduğunu belirtti.

Bu noktada, ortaya konan itirazların anlaşılması ve dikkate alınmasının demokrasi açısından önem taşıdığını aktaran Kasapoğlu, “Ancak bu itirazların toplumsal refahımızı teminat altına alan üretim ve istihdama zarar vermemesi, sağduyulu bir şekilde dile getirilmesi gerekmektedir. Ekonomik faaliyetlerimiz, üretim gücümüz ve istihdam kapasitemiz, hepimizin ortak geleceğini şekillendirmektedir. Sanayi ve ticaret, siyasi çekişmelerin değil, kalkınma hedeflerimizin odak noktası olmayı sürdürmelidir.” ifadelerini kullandı.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası başlatılan “boykot çağrılarını” doğru bulmadıklarını bildirdi.

Denizli iş dünyası olarak, ekonomiyi sekteye uğratacak cinsten çağrıları, kaygıyla takip ettiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “İnsanımızın geçim kaynağı olan işini ve ticaretini engelleyecek, piyasaları sarsacak, ticari dengeleri bozarak ekonomimizi ve sosyal hayatımızı zora sokacak eylemler ile söylemleri, şaşkınlıkla izliyoruz. Milletimizin geleceğinin temel direkleri olan tüccarımızın, sanayicimizin, esnafımızın ve çalışanlarımızın emeğini ve alın terini heba edemeyiz. Ülkemizi ancak birlik ve beraberlik içinde büyütüp geliştirebiliriz. Yerli ve milli üretimin, ticaretin, istihdamın ve vergi gelirlerinin devamı için gelin hep beraber işimize gücümüze el birliğiyle sarılalım, çalışalım, kazanalım, kazandıralım.”

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili de “Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır. Şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Related Posts

Faiz kararı öncesi borsa güne nasıl başladı?

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 değer kaybederek 9.196,13 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,68 puan ve yüzde 0,46 artışla 9.238,81 puana çıktı. Bankacılık …

Sağlık raporları ücretli oluyor: Bakanlıktan yeni karar!

Aile hekimlerinden alınan bazı sağlık raporları için yeni bir ücret uygulaması başladı. Bu düzenleme milyonlarca vatandaşı doğrudan etkiliyor. Ödemeler artık dijital sistem üzerinden yapılacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan petrol öngörüsü

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıla ilişkin küresel petrol talebi artış öngörüsünü, yılın ikinci çeyreğinde dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin’den gelen zayıf talebi gerekçe göstererek önceki tahminine göre günlük yaklaşık 21 bin varil düşürdü.

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

Araç sahipleri dikkat: Motorine zam bekleniyor

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına zam yapılması bekleniyor.

Vatandaş doları bırakıp altına kaçtı

İsrail-İran savaşı ile daha da büyüyen belirsizlikte altına yöneliş tüm dünyada altın fiyatlarına rekor kırdırdı. Uzmanlar ons altında 3 bin 700 dolar, gram altında 5 bin 500 TL’ye varan yıl sonu fiyat tahminleri yapıyor. Artan belirsizlik ise vatandaşın yatırım tercihini değiştirdi. vatandaş dolardan kaçıp altına yönelmeye başladı.