Çin ve Filipinler Arasında Denizde Gerilim

Çin Sahil Güvenliği İki Filipin Araştırma Gemisini Engelledi ve Gerilime Yol Açtı

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosuna ait iki araştırma gemisini engellemesi iki ülke arasında gerilime yol açtı. Filipinler Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamaya göre, olay iki ülke arasında egemenlik ihtilafına konu olan Spratly Adaları’nın kuzeyinde Sandy Resifi yakınında yaşandı. Çin Sahil Güvenlik gemileri bölgede araştırma amacıyla seyreden iki Filipin gemisine yaklaşırken Çin donanmasına ait helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere gemiden hareket eden iki botun üzerinde uçarak araştırma görevini engelledi. Çin Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada da bölgeye yasa dışı giren iki Filipin gemisinin engellendiği, resife yanaşmaya ve numune toplamaya teşebbüs eden araçların da uyarılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi. Çinlilerin “Tieşien Jiao”, Filipinlilerin “Bailan”, Vietnamlıların ise “Dao Son Ca” olarak adlandırdığı Sandy Resifi, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmişti. Resif, son 25 yılda herhangi bir ülkenin tam kontrolünde bulunmuyor. 7 hektarlık bir kum adacığı olan resif, Güney Çin Denizi’nde Çin ile Filipinler arasında yeni bir sürtüşme noktası oldu.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Related Posts

Askeri törenle karşılanmıştı… AKP’li eski başkan sağlık müdürü oluyor

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü’ne AKP’li eski Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın’ın atanacağı öğrenildi. Özaydın, 2020’de bir jandarma karakolunda askeri törenle karşılanmış, görüntüler büyük tepki çekmişti. Yeni görev kararı, siyasi atama tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 6. gün: İran’dan İsrail’e hipersonik ‘Fettah’ füzesi fırlatıldı; ABD’nin İran’a karşı saldırılara katılacağı iddiası, Hamaney’den “savaş” mesajı

İsrail “Çağrı cihazı patlamalarını hafif bırakacak operasyon yolda” dedi, İran’ın üst düzey komutanı Şadmani’yi öldürdü

CHP’li Tahsin Ocaklı, elektrikli araçlara ilişkin ÖTV düzenlemeleri içeren kanun teklifini eleştirdi

CHP’li Tahsin Ocaklı, elektrikli araçlara ilişkin ÖTV düzenlemeleri içeren kanun teklifini eleştirdi

Orta Doğu’da korkutan ihtimal: Trump İran’a karşı savaşacak mı?

İran ile İran arasındaki çatışmalar 5 gündür devam ediyor. İki ülke birbirine füze yağdırırken tüm dünya Orta Doğu’daki gelişmeleri tedirginlikle izleniyor. Herkes bir taraftan İsrail ve İran’ın hamlelerini takip ederken diğer yandan ise ABD’nin …

Trump, G7’den ayrılma nedenini açıkladı: Çok daha büyük bir şey!

Dünya, İsrail ile İran arasındaki çatışmanın nükleer boyuta evrilmesi ihtimali nedeni il adeta diken üstünde. Uzun zamandır birbirine düşmanlık besleyen iki ülke, beş gündür direkt olarak savaşıyor. Çatışmanın 5. gününde İran’da yine bir nükleer …

İsrail artık güvende değil

“Güvenliğimi sağlıyorum” bahanesiyle Gazze’de soykırım yapan, Yemen, Lübnan, Suriye ve şimdi de İran’a saldıran İsrail, tam tersine “güvenliğini” tehlikeye attı. İsrail, hava gücüyle İran’a büyük darbe vursa da ilk kez işgal ederek yerleştiği topraklarda büyük yıkımla karşılaştı. ABD ve Batı’nın desteğinin sınırları görüldü, süpersonik füzeler “Demir Kubbe” mitini yıktı. Güvenlik kaynaklarına göre bu, yeni Orta Doğu’nun habercisi olabilir.