Avrupa alarmda: Nadir mutasyonu taşıyan donörden 67 çocuk doğdu

Gen Sperm Bağışı Konusunda Uluslararası Düzenleme Eksikliği

Bir olay, sperm bağışında birden fazla çocukta kullanılabilen sperm miktarı konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir düzenlemenin eksikliğini ortaya koydu. Uzmanlar, aynı donörden alınan spermin çok sayıda çocukta kullanılmasının beraberinde getirdiği sosyal, psikolojik ve tıbbi riskler konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyorlardı.

2008 ile 2015 yılları arasında doğan onlarca çocuğu etkileyen bu vakada, ortaya çıkan ciddi tıbbi sorun, birçok ailenin durumlarını izlemesini zorlu hale getirdi. Rouen Üniversitesi Hastanesi’nden biyolog Dr. Edwige Kasper, Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu’nun yıllık konferansında yaptığı sunumda, “Avrupa genelinde tek bir donörden doğan çocuk sayısını sınırlamak gereklidir” şeklinde konuştu.

Kasper, tüm sperm donörlerine genetik test yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Ancak bu durum genetik hastalıkların yayılmasını artırabilir. Her erkeğin Avrupa genelinde 75 çocuğu olmadığı gerçeğini de göz önünde bulundurmalıyız” dedi.

Vakanın ortaya çıkmasının ardında, iki ailenin çocuklarının nadir görülen bir genetik varyantla ilişkili kansere yakalanması ve bunun sonucunda iletişime geçmeleri yatıyor. Avrupa Sperm Bankası, donörün bazı spermlerinde TP53 adı verilen bir gen varyantının bulunduğunu doğruladı.

2008 yılında gerçekleşen bağış sırasında, bu nadir gen varyantının kansere yol açabileceği bilinmiyordu ve o dönemde kullanılan standart tarama yöntemleriyle tespit edilememişti. Ancak, Kasper’ın laboratuvarında yapılan analiz, bu mutasyonun ciddi kalıtsal kanser risklerine neden olabileceğini gösterdi.

Li-Fraumeni sendromu taşıyan çocuklar için düzenli tıbbi taramalar önerilirken, yetişkinlerin de belirli aralıklarla taramalardan geçmeleri gerekmektedir. Bu sendrom, farklı kanser türlerine yol açabilen kalıtsal bir mutasyonla ilişkilidir ve hücrelerin DNA’sını onarma yeteneğini etkileyerek tümör oluşumuna neden olabilir.

Related Posts

Askeri törenle karşılanmıştı… AKP’li eski başkan sağlık müdürü oluyor

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü’ne AKP’li eski Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın’ın atanacağı öğrenildi. Özaydın, 2020’de bir jandarma karakolunda askeri törenle karşılanmış, görüntüler büyük tepki çekmişti. Yeni görev kararı, siyasi atama tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 6. gün: İran’dan İsrail’e hipersonik ‘Fettah’ füzesi fırlatıldı; ABD’nin İran’a karşı saldırılara katılacağı iddiası, Hamaney’den “savaş” mesajı

İsrail “Çağrı cihazı patlamalarını hafif bırakacak operasyon yolda” dedi, İran’ın üst düzey komutanı Şadmani’yi öldürdü

CHP’li Tahsin Ocaklı, elektrikli araçlara ilişkin ÖTV düzenlemeleri içeren kanun teklifini eleştirdi

CHP’li Tahsin Ocaklı, elektrikli araçlara ilişkin ÖTV düzenlemeleri içeren kanun teklifini eleştirdi

Orta Doğu’da korkutan ihtimal: Trump İran’a karşı savaşacak mı?

İran ile İran arasındaki çatışmalar 5 gündür devam ediyor. İki ülke birbirine füze yağdırırken tüm dünya Orta Doğu’daki gelişmeleri tedirginlikle izleniyor. Herkes bir taraftan İsrail ve İran’ın hamlelerini takip ederken diğer yandan ise ABD’nin …

Trump, G7’den ayrılma nedenini açıkladı: Çok daha büyük bir şey!

Dünya, İsrail ile İran arasındaki çatışmanın nükleer boyuta evrilmesi ihtimali nedeni il adeta diken üstünde. Uzun zamandır birbirine düşmanlık besleyen iki ülke, beş gündür direkt olarak savaşıyor. Çatışmanın 5. gününde İran’da yine bir nükleer …

İsrail artık güvende değil

“Güvenliğimi sağlıyorum” bahanesiyle Gazze’de soykırım yapan, Yemen, Lübnan, Suriye ve şimdi de İran’a saldıran İsrail, tam tersine “güvenliğini” tehlikeye attı. İsrail, hava gücüyle İran’a büyük darbe vursa da ilk kez işgal ederek yerleştiği topraklarda büyük yıkımla karşılaştı. ABD ve Batı’nın desteğinin sınırları görüldü, süpersonik füzeler “Demir Kubbe” mitini yıktı. Güvenlik kaynaklarına göre bu, yeni Orta Doğu’nun habercisi olabilir.