Akıllı şehirler mi? Yoksa sadece çöken altyapı mı tamir edilecek?

Hindistan’da Akıllı Şehir Projelerine Ayrılan Fonların Yarısından Fazlası Altyapı Yenilemelerine Harcandı

Hindistan’da akıllı şehir projelerine ayrılan fonların yarısından fazlası, hasarlı kentsel altyapının yenilenmesine harcandı; ulaşım, su, sanitasyon ve hijyen sistemleri gibi… Bu durum, dünya genelindeki akıllı şehir uzmanlarını şaşırtarak gerçek bir dijital dönüşüm yerine kurtarma operasyonunun gerçekleştirildiği gerçeğini ortaya çıkardı.

Akıllı Şehir Projeleri ve Altyapı Yenilemeleri

Hindistan’daki büyük akıllı şehir projelerine ayrılan fonların %52,71’i hasarlı ulaşım, su ve sanitasyon sistemlerinin yenilenmesine harcandı. Konut ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre hayata geçirilen 8,004 proje arasından 1,741’i kentsel ulaşım sistemlerini geliştirmeyi hedeflerken, 1,546 proje su, sanitasyon ve hijyen alanında gerçekleştirildi. Ayrıca, akıllı mobilite ve hijyen projelerinin yanı sıra kentler, enerji yönetimi projelerine de önemli yatırımlar yaptı.

Kentleşmenin Getirdiği Zorluklar

Dünya Bankası’nın raporuna göre, Hindistan’ın gelecekte hızla artacak kentsel nüfusa ayak uydurabilmesi için kentsel altyapıya büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Hızlı kentleşmenin zorluklarıyla başa çıkmak için kentler, mevcut altyapı ve hizmetlere baskı uygulayarak temel ihtiyaçlara olan talebi karşılamak zorunda kalıyor. Bu durum, temiz içme suyu, güvenilir elektrik kaynakları ve etkili ulaşım ağları gibi ihtiyaçları arttırıyor.

Akıllı Şehir ve Temel Gereksinimler

Akıllı şehir kavramının temel altyapının gelişmediği veya eski olduğu yerleşim yerlerinde yaşam kalitesini düşürdüğü unutulmamalıdır. Toplu taşımanın sıkışık olduğu, havanın kirlendiği ve suç oranlarının yüksek olduğu şehirlerde akıllı şehir uygulamaları anlamsız olabilir. Dolayısıyla, vatandaşların öncelikli olarak temel altyapıya odaklanılmasını istemesi, akıllı kentsel gelişimi gerçekçi bir şekilde ele almamız gerektiğini göstermektedir.

Vatandaşlar, yerel yönetimlerin abartılı vaatler yerine temel altyapıya odaklanması gerektiğine inanıyor. Yalnızca bu şekilde küresel ölçekte rekabet edebileceklerine ve şehirlerini etkili bir şekilde geliştirebileceklerine inanıyorlar.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Resmi Gazete’de yayımlandı: Atatürk Havalimanı artık böyle kullanılacak

Yıllarca havayolu taşımaclığının İstanbul’daki en büyük ayağı olarak kullanılan ve İstanbul Havalimanı’nın devreye alınması ile boşaltılan Atatürk Havalimanı’nın kaderi belli oldu. Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yayımlanan karara göre …

Rusya’dan tarife raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Mahfi Eğilmez: Çoklu organ yetmezliği

Mahfi Eğilmez: Çoklu organ yetmezliği

Borsa güne yatay seyirle başladı (6 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,60 değer kaybederek 9.112,19 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,51 puan ve yüzde 0,03 azalışla 9.109,68 puana indi. Bankacılık …

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin lirayı geçti: Geçen yıla göre yüzde 51’den fazla arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 90 bin lirayı aştı.